Taloyhtiö Revonpesän ylimääräinen asukaskokous

Tervetuloa kaikki, tai näemmä lähes kaikki, Revonpesän osakkeenomistajat tähän ylimääräiseen taloyhtiön kokoukseen. Olen niin monelta teistä saanut – kaipa tätä termiä voi käyttää – tuohtuneita viestejä. Näitä on kolahtanut kirjepostilaatikkoon sekä kilahtanut sähköpostilaatikkoon sen verran runsaasti ja usein, että katsoin tarpeelliseksi kutsua koolle tämän kokouksen.

Myös puhelin on pirissyt. Toivoisin kuitenkin, että soisitte puheenjohtajalle yöllisen rauhan. Kyllä se soitto voinee aamuun odottaa, vaikka heti aamuyöllä harmittaakin.

Niin, se viestien sisältö on ollut hyvin yhteneväinen: eräiden asukkaiden tahallinen ja jatkuva, tai ainakin toistuva, häiriökäyttäytyminen. Olen tämän kokouksen alkajaisiksi koonnut eräänlaisen kymmenen kärjessä listan näistä ilmoitetuista tapauksista.

Juu, rouva Horttanainen saa kyllä puheenvuoron aivan pian. Ihan rauhassa vain. Ei tässä kovin kauan mene näitä lukiessa.

Lähden liikkeelle listan lopusta niin jännitys säilyy.

Ai, herra Ryynäsen mielestä teen pilkkaa vakavasta asiasta. Ehkäpä huumori hieman keventää tällaisten raskaiden kotirauhan rikkomusten läpikäyntiä.

Intimiteettisuojan vuoksi en ole käyttänyt listaa laatiessani valitusten kohteiden oikeita nimiä. Aloitetaanpa.

Aloitetaanpa…

Tapaus 10. Isä Aurinkoisen joulupyhien jytkyt. Tällä muuten niin yrmeällä ja hiljaisella asukkaalla on joulun aikaan tapana lyödä tahtia lattiaan kävelykepillään joululauluja kuunnellessaan. Aivan oikein, rouva Muikkulainen, siinä kepin päässä on jääpiikki. Olette siinäkin oikeassa, että asunnon parketti kärsii tällaisesta pitkäkestoisesta ja kovaäänisestä sesonkimusiikin nauttimisesta. Olen isännöitsijän kanssa käynyt kyseisessä asunnossa. Radion luona on sellainen isohko alue piikattu paljaaksi betoniin asti. Mutta nyt eteenpäin top-kymmenen listalla.

Tapaus 9. Perhe X:n ulvovat koirat. Kaksi vasikankokoista rekikoiraa aloittaa erään asukkaan sanoilla ”saatanallisen, tunteja kestävän ulinan”, kun perheen kolmesta kouluikäisestä lapsesta viimeinenkin paiskaa ulko-oven kiinni. Perhe harrastaa rekikoirakilpailuja, joten kaksi koiraa ei kuulemma riitä. Olen keskustellut perheen isän kanssa ongelmasta. Hän uskoo sen ratkeavan, kun laumaan saadaan kaksi koiraa lisää. Ja totesi, että haitta lienee vain väliaikainen, koska toinen uroskoirista oli todennäköisesti saanut vainun talossa asuvasta juoksuaikaisesta naaraasta. Siis koirasta.

Marsunkokoinen

Tapaus 8. Hevimiehen kitaratreenit. Aivan, tehän asutte aivan siinä alapuolella rouva Öllikäinen. Vai on kattoon tullut halkeamia ja yksi parvekelaseistanne putosi tienvarsipaikalle pysäköidyn Teslan katolle. Tulen katsomaan sitä halkeamaa ja isännöitsijä keskustelee korvauksista vakuutusyhtiön kanssa ensitilassa. Sain Hevimiehen vihdoin avaamaan oven, kun hän piti lyhyen tauon soitostaan. Hän ei voi käyttää kuulokkeita, koska ne, hänen mukaansa, vääjäämättä vääristävät äänimaailmaa. Tällä ammattimuusikolla on myös vaikea-asteinen työperäinen tinnitus, josta hänellä on lääkärin lausunto, joka ehdottomasti kieltää kuulokkeiden käytön. Lisäksi hän huomautti, että hän käyttää vain marsunkokoista vahvistinta kotona harjoitellessaan.

Kovan päivän ilta

Tapaus 7. Country-tanssia harrastava eronnut rouva. Aviostatus on siinä mielessä olennainen tässä keississä, että hänellä lappaa miespuolisia viuluviikareita yötä myöten. Tämän tyyppisessä tanssissa viulun tuoma rytmi on nimittäin olennainen osa liikehtimistä. Viulu vinkuu niin pirusti ja talo hytkyy kuin maanjäristyksen kourissa, sanottiin eräässä viestissä. Jytinä on herra Äyhkärinlammen mukaan vahingoittanut talon perusteita. Kyllä, olen nähnyt ne teidät ottamanne kuvat ja näyttänyt niitä kaupungin rakennusasioista vastaavalle insinöörille. Hänen mielestään näillä asioilla saattaa olla syy-seuraus -yhteys, mutta tapaus vaatii lisätutkimuksia. Ja tehän tiedätte kaupungin herrojen kiireet. Ehkä sitten vuoden parin päästä kuulemme lisää. Talo ei kuitenkaan ole välittömässä sortumavaarassa, lohdutti insinööri.

Tapaus 6. Jazz-retriitti. Tämä yhden viikonlopun vuodessa kestävä kolmen jazz-harrastajan kokoontuminen on kai luettavissa satunnaisiin häiriöihin. Olen ollut yhteydessä tilaisuuden järjestävään osapuoleen. Hänen mukaansa väitteet, ettei siellä jatsia kuunneltaisi ovat tuulesta temmattuja: kaikkina kolmena retriittipäivänä ainakin yksi jazz-tyyppinen tallenne soitetaan kokonaisuudessaan. Retriitti kuitenkin etenee vapaan assosiaation ja improvisaation metodilla, aivan kuten jazz-musiikkikin, sanoo asunnon omistaja ja huomauttaa: se, että kello kolme aamuyöllä luukutetaan täysillä ACDC:tä on vain tuon metodin eräänlainen absoluuttinen päätepiste. Myöskin se ilkeämielinen väite, että retriittiin osallistuisi ns. julkisia naisia ei pidä paikkaansa. Järjestäjän mukaan ongelma on erään osallistujan aiheuttama vokaalinen harhavaikutelma. Tämä kyseinen henkilö, saatuaan yliannostuksen jatsia ja virvokkeita, puhuu koko ajan kimittävällä falsettiäänellä ja hänen äänenvoimakkuuden säätelykykynsä katoaa kokonaan.

Jatsin syvin olemus…

Tapaus 5. Betonimylläri. Minulle on viestitetty, että usein viikonloppuisin ullakon verkkovarastosta kuuluu sellaista ääntä kuin joku pyörittäisi betonisia kaivonrenkaita tuntikausia edestakaisin. Niitä kaivonrenkaita ei siellä kuitenkaan ole, joten äänilähde lienee jokin toinen. Kyllä neiti Lipsula-Lupsakkala, olen tehnyt yllätysratsiota verkkovarastoon, mutta siellä on aina vain herra Nylkynen puutyöhuoneessaan. Hän käyttää pääasiassa sähköttömiä työkaluja. Eikä siitä makitastakaan paljon ääntä lähde. Olen ollut samassa tilassa Nylkysen linnunpönttöpuuhailun ohessa asiasta keskustelemassa ja voin sanoa, että aivan normaalilla puheäänellä tuo keskustelu käytiin. Nylkynen kylläkin epäilee jotain epänormaalia äänen aiheuttajaksi, kuten taloon pesiytynyttä synkätuhoojaa, harmajahelpiä tai sumusielua. Mutta jätän tämän epäilyn arvioinnin arvoisten asukkaiden huoleksi.

Tapaus 4. Monster-truck autokatoksessa. Olen tuota itsekin ihmetellyt. Mutta täytyy sanoa, että taitava täytyy kuskin olla, joka tuollaisen avolava-autohirviön saa tungettua ahtaalle ja matalalle katospaikalle. Minulla on Ford Fiesta ja senkin kanssa saa olla tarkkana, etteivät sivupeilit kolahda tolppiin. Rouva Pulmuska ja herra Jänisjoki, joiden autot ovat tuon jättiläisen vieressä, ovat vaatineet alennusta kuukausimaksuun. Varsinkaan rouva Pulmuska, jonka paikka on seinän vieressä ei pysty – omien sanojensa mukaan – millään ilveellä puristautumaan ulos Audistaan muuten kuin peräluukun kautta. Kukaan ei ole kuitenkaan ilmoittanut, että amerikanjättiläinen olisi kolhinut viereisiä autoja, joten valitan… Ja täytyy ihmetellä pick-upin omistajan akrobatiaa hänen luikerellessaan ulos hirviöstään, vaikka elopainoa hänellä lienee toistasataa kiloa.

Vai toistasataa kiloa!

No niin, aivan hetki vielä niin pääsemme yhdessä pohtimaan ratkaisuja näihin jo mainittuihin ongelmiin. Tässä vielä seuraavaksi kolmen kärki, jos niin voi sanoa.

Tapaus 3. Salasaunoja. Tästä probleemasta olen saanut useita lähes identtisiä viestejä. Joko niitä valituksia on väkerretty oikein talkoilla tai sitten kyseessä on todellinen viikonlopun saunavuoroja vainoava häirikkö. Tällaisessa suuressa taloyhtiössä on iänikuinen ongelma viikonlopun saunavuorojen riittämättömyys. Kuten tiedätte, sauna lämpiää perjantaisin ja lauantaisin aamukymmenestä iltakymmeneen. Mutta silti vuoroja ei kaikille riitä ja avaimia on oletettavasti liikkeellä enemmän kuin vuoroja varanneita. Joku on nyt ottanut tavakseen hiippailla kellarisaunan käytävällä kuulostellen, onko vuorolla käyttäjiä. Jos saunasta ei kuulu vastan eli vihdan läiskettä ja löylynlyönnin sihahduksia, tämä joku on varovasti avannut oven ja kurkistanut raosta sisään. Sen verran liukasliikkeinen henkilö on kyseessä, ettei hänestä ole muuta havaintoa kuin pettynyt kiljahdus, käytävällä kaikuva demoninen nauru ja crocsien läpse yläkerroksissa. Ehdotettua koko viikonlopun vartiointia en nyt kuitenkaan lähtisi organisoimaan. Vai onko vapaaehtoisia? Sitä minäkin.

Huhuu, onks siel kettään?

Tapaus 2. Järjestelijä. Tästäkin on tullut useita yhteydenottoja. Sinänsä paikkojen siistinä pitäminen omatoimisesti on suotavaa ja jopa kannustettavaa. Tämä henkilö on mitä ilmeisimmin, ilman mitään lääketieteellistä diagnoosia, jonkinlaisen manian vallassa. Pyörävarastossa hän on yhtenä viikkona asetellut polkupyörät merkkikohtaiseen aakkosjärjestykseen, toisena viikkona renkaiden tuumakoon mukaiseen järjestykseen, pienimmästä suurimpaan – tai päinvastoin. Välillä hän on selkeästi varonut kolhimasta pyöriä, toisinaan hän on kuin berserkkisen raivon vallassa paiskonut polkupyöriä yhteen suureen läjään. On sanomattakin selvää, että tämä haittaa oman pyörän käyttöönottoa kiireisenä työpäivän aamuna ja muutenkin. Ylimmän kerroksen pyykinkuivaustilassa organisointimania on ilmennyt muun muassa seuraavilla tavoilla: pyykki, siis useamman talouden pestyt vaatteet, on aseteltu naruille sateenkaaren väriskaalaan; tai vaatteet on järjestetty käyttötarkoituksen mukaan; tai vaatteista on muodostettu kuvantapainen, joka on havaittavissa, jos makaa kuivaustilan lattialla. Juu, kokeilin maata lattialla. Kuva oli tällä kertaa Gallen-Kallelan Kullervon kirous. Toisinaan, ilmeisesti maanisen vaiheen huippukohdassa, hän on solminut kaiken pyykin yhdeksi valtavan pitkäksi köydeksi ja laskeutunut ikkunasta talon julkisivua pitkin alas kadulle. Kaikkea muuta pienempimuotoista siirtelyä ja asettelua on sen verran paljon, etten niitä ryhdy luettelemaan.

Ääh ja puuh!

Tapaus 1. Seksiähkijä. C-rapun juuri naimisiin mennyt nuoripari on valittanut, että aina kun he ovat intiimisti keskenään, joku avaa heidän kaksionsa postiluukun ja alkaa ähkiä ja puhkua porraskäytävässä samassa tahdissa. Tuleehan siitä toimituksesta luonnollisesti jonkin verran ääntä ja onhan tämän talon seinät ohuet. Mutta eikö nyt herran tähden ministerinkin vauvatalkoissa suosittelemia lisääntymisaktiviteetteja saa harjoittaa rauhassa omassa kotona ? Ei kai tuosta sentään sellaista ulvontaa synny kuin niistä A-rapun koirista?

Sillä lailla ja sitä rataa… Ja nyt niitä puheenvuoroja. Rouva Horttanainen, olkaa hyvä.

Kuvitus: Stable Diffusion AI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *