Syntymävuonna ja niillä main

”In the beginning,
Back in 1955.”

Noilla sanoilla alkaa ACDC:n rock’n’roll -musiikin synnystä kertova ”Let There Be Rock” -kappale. Vaikka tuon musiikkityylin alkamisen todellisesta ajankohdasta voidaan kilistellä, on tuo vuosi se, jolloin rock’n’roll saavuttaa maailmanlaajuisen suosion, kiitos Bill Haleyn ”Rock around the Clockin” ja Chuck Berryn ”Maybellenen”. Bill Haleyn kappale, joka soi 1955 elokuvassa ”Blackboard Jungle” (Älä käännä heille selkääsi), aiheuttaa ennennäkemätöntä nuorison rähinöintiä elokuvateattereissa myös Suomessa.

Älä käännä heille selkääsi -leffajuliste Kuva: Wikipedia

Ehkä kyseessä on myös eräänlainen sisäpiirin vitsi: ACDC:n soolokitaristi Angus Young on syntynyt maaliskuussa 1955. Globaalina ilmiönä rokki on siis yhtä vanha kuin minä, 67-vuotias – edelleen hengissä ja hyvinvoivana…

Angus Young ja Bon Scott 1978
Kuva: Pinterest

Isäni toimii osastopäällikkönä Autola Oy:ssä ja äitini työskentelee sihteerinä Suomen Väri ja Vernissa Oy:ssä. On melkoisen harvinaista, että molemmat vanhemmat ovat työelämässä. Aikakaudelle kuvaavaa on, että äitini kiiruhtaa taksilla kesken työpäivän sairaalaan synnyttämään. Syntymäni aikaan asumme Merikadulla, josta muutamme hieman myöhemmin Pursimiehenkadulle. Synnytysvapaata on sentään muutama viikko. Sen päätyttyä mummu tai famu hoitavat minua päivisin.

Mummu ja famu

Kylpyammeen petoeläimen tassuilta näyttävät jalat pelottavat minua. Meillä on molemmissa asunnoissa kylpyhuone ja sisävessa. Nuo ovat vielä vuosikymmenen puolivälissä ylellisyyksiä. Myös se, että perheemme auto vuonna 1955 on Mercedes-Benz 220 A Cabriolet, kertonee korkeasta elintasosta. En muista minkälaista kyyti oli rättikatto-Mersussa. Mersu vaihtuu Volkswageniin heti uuden vuoden alussa – aikamoinen tasonpudotus siis. Mutta onhan Kuplavolkkarikin sentään länsisaksalainen auto aikana, jolloin länsiautojen maahantuontia rajoitetaan kovalla kädellä. Muutto isompaan huoneistoon ja lapsen syntymä lienee sanellut autoilun järkiratkaisun perusteet. Hai-luokan purjeveneestä luovutaan vasta Tapiolaan muuton alla 1960 kesällä.

Kuplavolkkari ja Rättikatto-Mersu

Olohuoneen keskeisellä paikalla seisoo hoikilla jaloillaan suurikokoinen radiolevysoitinkonsoli. Radio on päällä koko illan. Ainoastaan ruokaillessa se sammutetaan tai ainakin väännetään pienemmälle. Markus-sedän Lastentunti on vielä voimissaan. Aikuisille on tarjolla Pekka Lipposen seikkailuja. Levysoittimella soitetaan pääasiassa savikiekkoja eli 78-kierroksen sellakkalevyä. Muutama vinyylisinglekin meillä on. Niitä kuunnellessa kaksineulainen äänipää pitä muistaa kääntää toiseen asentoon. 1940-luvun lopulla kasvaville levymarkkinoille tulleita LP-levyjä emme omista yhtään kappaletta. Radiogrammarikin jää 1960 Tapiolaan muutossa matkasta.

Savikiekko eli sellakkalevy
Kuva: Helsingin Kaupunginmuseo

Tilalle tulee saman vuoden syksyllä jotain paljon parempaa: saksalainen laatutuote, Telefunken-televisio. Televisiosignaalin koelähetys tapahtuu teekkareiden pioneerityön tuloksena vuonna 1955. Rin-Tin-Tinin sietämättömän jännittävät seikkailut vievät mukanaan. Usein meillä onkin joku pihapiiriin kavereista seuranani katsomassa kuinka punanahoille käy taas köpelösti. Olohuoneen mahonkihyllystössä on parikymmentä kirjaa ja puhelin.

Roba ja Peko katsovat Telefunkenista Rin-Tin-Tiniä 1961

Helsingin vuosien musta bakeliittipuhelin on vaihtunut norsunluunvalkoiseen muovikuoriseen Ericssonin laitteseen. Puhelimen vieressä on tuhkakuppi sekä vuosi vuodelta paksuuntuva puhelinluettelo. Puhelinnumero on myös kasvanut kuusinumeroiseksi: 463249. Puhelinkeskukset on automatisoitu jo aikaa sitten, joten puheluiden soitto käy vaivattomasti valintalevyä pyöräyttämällä. Palvelunumeroihin soittaminen on ehdottomasti kielletty. Äitini tarkistaa kuitenkin silloin tällöin kellonajan soittamalla Neiti Ajalle. Josta onkin hyvä kävellä aasinsiltaa syntymävuoteni valikoituun aikajanaan.

Bakeliittipuhelin
Kuva: Suomen Kansallismuseo

Nautilus, ensimmäinen ydinkäyttöinen sukellusvene, lasketaan vesille tammikuussa 1955. Airfixin muovisen Nautilus-pienoismallin saan joululahjaksi vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Tammikuun lopulla Neuvostoliitto julistaa 1941 alkaneen sodan Saksaa vastaan vihdoin päättyneeksi. Hyvin nopealla aikataululla itsenäiseksi valtioksi tunnustettu Länsi-Saksa kiirehtii NATO:n jäseneksi, ihan varmuuden vuoksi. Maaliskuussa Elvis ketkuttelee lanteitaan televisiossa ensi kerran aiheuttaen tietysti valtavaa pahennusta. Huhtikuun 12. päivä Salkin poliorokote hyväksytään käyttöön Yhdysvalloissa. Muutama päivä myöhemmin siellä kuitenkin avataan ensimmäinen McDonald’s -roskaruokala. Kesäkuussa Le Mansin ajoissa tapahtuu autokilpailujen pahin onnettomuus koskaan: kahden auton törmäyksen aiheuttama ketjureaktio tappaa 83 katsojaa ja 120 loukkaantuu. Kilvanajoa ei tuollaisen pikkujutun takia keskeytetä… Heinäkuun tuo iloisemman uutisen – ainakin amerikkalaisille: Disneyland-teemapuisto avautuu Anaheimissa, Kaliforniassa. Mutta iloa ei kestä kauan, kun jo elokuussa Diana-pyörremyrsky tappaa parisataa amerikkalaista. Eikä afro-amerikkalaisten lynkkaukset lopu edes Emmett Tillin raakaan murhaan samassa kuussa: mutta murhatun nimeä kantavan lain allekirjoittaa presidentti Joe Biden sentään jo maaliskuussa 2022. Syyskuussa 1955 tulee lisää ikäviä uutisia: James Dean hurjastelee Porchella itsensä hengiltä. Onneksi muutama viikko myöhemmin Mikki Hiiri -kerho aloittaa toimintansa. Sitäkään riemua ei kestä pitkään, kun heti 1.11.1955 Vietnamin sota saa virallisesti alkunsa. Joulukuussa Suomessa sen sijaan iloitaan YK:n jäsenvaltioksi hyväksymistä. Hapankorppuja ja Julia-suklaata aletaan valmistaa! Vuoden lopulla ylikansoittumisen uhka on kouriintuntuva maailman väkiluvun lähestyessä kiihtyvällä tahdilla käsittämätöntä kolmen miljardin rajaa.

Coca-Cola. For people on the go. (Mainoslause 1955)

1952 olympiavuoden uutuuksia on Coca-Cola saapuminen Suomeen. Coca-Cola -yhtiö lahjoittaa Suomeen 720 000 pullollista tuota juomaa. Valokuva todistaa, että nautin nakupellenä virkistystä Coca-Colaa -pullosta Uunisaaren uimarannalla kesällä 1957. Kyseessä on siis tuon lahjoituserän pullo, koska Suomessa lisenssillä valmistettu virvoitusjuoma tulee myyntiin vasta seuraavana vuonna. Jo 1949 kauppoihin saapuu sokerisensamea keltainen Jaffa, joka on vielä 60-luvulla ja myöhemminkin lääkärin suosittelema juoma kuumeiselle tai vatsatautiselle lapsella. Muutkin Jaffa-variantit lanseerataan 50-luvulla Erik Bruunin vaikuttavien julisteiden voimalla. Julisteet ilmestyvät katukuvaan aina vapun tienoilla, ikään kuin alkavan kevään merkkeinä.

Erik Bruunin Jaffa-juliste
Kuva: Come to Finland

Olen niitä, jotka voivat ylpeinä sanoa, etteivät he ole Kekkosen ylipitkällä – ja monella tapaa häpeällisellä – aikakaudella syntyneitä. Juho Kusti Paasikivi on presidenttinä kymmenen vuotta, maaliskuun 1. päivään 1956 asti. Kun Urho Kaleva Kekkonen astuu virkaansa, alkaa yleislakko. Presidentit Risto Ryti ja Juho Kusti Paasikivi kuolevat ennen kuin vuosi loppuu. Kekkosen aika käynnistyy poikkeuksellisesti ilman yhtään elossa olevaa entistä valtionpäämiestä. Ikään kuin tyhjältä pöydältä onkin hyvä aloittaa yli 25-vuotinen virkakausi. Unkarin kansanousu, Cortinan ja Melbournen olympialaiset; myös kaikki nuo ovatkin sitten jo syntymääni seuranneen vuoden keskeisiä tapahtumia.

Kekkonen Moskovassa 1960
Kuva: Kalle Kultala/Wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *